Vijlbrief gaat nog eens kijken naar extra gaswinning Groningen

Vijlbrief gaat nog eens kijken naar extra gaswinning Groningen

Hans Vijlbrief in de Tweede Kamer © ANP

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) gaat nog eens goed kijken wat hij kan doen om te voorkomen dat de komende maanden extra gas moet worden opgepompt uit het Groningenveld.

Dat heeft hij gezegd na afloop van de eerste ministerraad van het net beëdigde kabinet Rutte IV.

Twee keer zoveel gas nodig

Afzwaaiend minister Stef Blok (Economische Zaken) liet vlak voor zijn vertrek weten dat in het lopende gasjaar mogelijk bijna twee keer zo veel gas nodig is uit Groningen dan erder geraamd.

Dat komt doordat een fabriek die buitenlands gas geschikt moet gaan maken voor binnenlandse consumptie, later klaar is dan gepland.

Zuur

Ook een hoger dan verwachte vraag uit Duitsland speelt mee. Vijlbrief noemt het ‘zuur’ dat Blok die boodschap op de valreep heeft moeten brengen, en vindt dat zijn voorganger op basis van de feiten een ‘keurige brief’ heeft afgeleverd.

Maar hij legt zich er niet zonder meer bij neer. ‘Ik ga nog een keer kijken wat die feiten zijn en wat ik eraan kan doen.’

Voor 1 april gesprek met Duitsers

Hij wil bijvoorbeeld snel gaan praten met zijn Duitse ambtgenoot. De staatssecretaris heeft daarvoor nog tot 1 april de tijd.

Dan moet hij een beslissing nemen over het definitieve winningsniveau. Voor die datum moet er ook een nieuw veiligheidsadvies liggen van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

Niks gezegd over SNN

Vijlbrief heeft niks gezegd over de chaos rond de aanvraag van de 10,000 euro-subsidie ​​van SNN.

See also  'Big win' after judge rejects Crypto Insider's request

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *