In de uitzending van maandag 1 april bekijkt Radar of de nieuwe Wet kwaliteit incassodienstverlening zorgt voor minder malafide incassobureaus. Ook onderzoeken we of verhuurders eigenlijk wel zo veel van je gegevens mogen vragen als je op zoek bent naar een huurwoning én nemen we biologische zalm onder de loep.
[–>
Strengere regels voor incassobureaus
[–>
Iedereen kent de verhalen, achtervolgd worden door een incassobureau omdat je een bepaalde rekening niet zou hebben betaald. En welk bewijs je ook aanlevert, je komt er niet vanaf. Maar er komen nieuwe regels. Vanaf 1 april moeten nieuwe en bestaande incassobureau’s een vergunning aanvragen en moeten ze aan verschillende kwaliteitseisen voldoen. Dat staat allemaal opgenomen in de Wet kwaliteit incassodienstverlening. Betekent dit het einde van malafide incassobureaus? En wat gaat de consument nog meer merken van deze professionaliseringsslag? Radar zet het op een rij.
Waarom vragen verhuurders zo veel gegevens?
[–>
Je inkomen, eigen vermogen, arbeidsverleden, een kopie van je bankrekening, waar je eerder hebt gewoond en nòg een hele stapel aan persoonsgegevens. Dat vragen verhuurders wanneer je je inschrijft bij een verhuurmakelaar. “Te vroeg en te veel,” zeggen experts. Je kunt er als woningzoekende weinig tegen doen. Want als je de gegevens niet afgeeft, kom je niet eens in aanmerking voor een huurwoning. Maar als dit niet mag, waarom doet de toezichthouder er dan niks aan? Presentator Fons Hendriks gaat langs om ze vragen te stellen.
Zit er antibiotica in biologische zalm?
[–>
Als je voor een zalmfilet gaat, kan je in de supermarkt vaak kiezen tussen de biologische en de niet-biologische variant. Wij vroegen in een poll op onze website: Wat is de belangrijkste reden voor jou om biologische zalm te kopen? 59 procent zegt: Omdat er geen antibiotica in zit. Klopt dat? Radar zoekt het uit.
De dubieuze wereld van de grondhandel
[–>
Wie wil het niet, een betaalbaar stukje grond, waar je ook nog rendement op kan maken. Maar wat als het stuk grond dat je hebt gekocht achteraf veel te duur blijkt te zijn, en ook nog eens onbruikbaar. Duizenden mensen zijn in het bezit van een stuk landbouwgrond. Bij de koop werden gouden bergen beloofd met mooie rendementen. En op korte termijn vindt een bestemmingswijziging plaats waardoor er gebouwd kan worden en je grond nóg meer waard wordt. Zeggen ze, want in de praktijk kloppen die beloftes van grondhandelaren vaak niet. En blijven veel mensen zitten met een stuk landbouwgrond waar praktisch gezien nooit op gebouwd zal worden. Radar duikt in de wereld van de dubieuze grondhandel en laat met verborgen camera zien hoe de grondhandelaren te werk gaan.
Avid music fanatic. Communicator. Social media expert. Award-winning bacon scholar. Alcohol fan.